Den hemliga kocken - Äkta vara
Jag har börjat se efter i innehållsförteckningen på min mat jag köper, efter jag läst dessa böcker. Och visst är det mycket som inte är mat. Böckerna var lättlästa och informativa. Han beskriver hur livsmedelsbranchen drar ner på alla dyra tillsatser för att ersätta med någon billigare tillsats och som kanske inte alltid är nyttig för oss. Allt för att hålla priserna nere och deras vinst uppe. Man skall akta sig för lightprodukter, bröden man köper tex på ica som luktar så gott är inte heller riktigt bröd. Smakförstärkare varnar han för, E621 och uppåt kan orsaka överkänslighetsreaktioner vilka är förbjudna i Australien och Nya Zeeland. Även vissa E312 och uppåt, Antioxidationsmedel kan innebära hälsoriskor för småbarn osv. En god nyhet är iallfall att vissa producenter gör reklam för sina produkter med att säga att de har inga tillsatser, vilket är jättebra! Så det börjar gå åt rätt håll, men man kan ju göra så mycket mer som konsument.
Iallafall så rekommenderas båda böckerna. Även som uppslagsbok.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar